Wisten jullie dat een speenkoord volgens de NEN EN - norm 12586 niet langer mag zijn dan 22cm?! Deze lengte is inclusief lus, maar exclusief clip. Voor de creabea's onder ons die hun spulletjes verkopen is dit natuurlijk een belangrijk gegeven om niet zomaar juridisch aansprakelijk te zijn in het geval dat er iets zou gebeuren!  Better safe than sorry <3 

 

Hier volgt de tutorial voor het maken van een speenkoord.

 

Je begint met alle benodigdheden bij elkaar te zoeken:
- 9 kralen (dit mogen er natuurlijk meer zijn, let dan wel op dat het speenkoord niet te lang wordt.)
- 1 speenclip
- 1 meter satijnkoord

Extra benodigdheden
Rijgnaald
- Tangetje
- Schaar
- Aansteker

 

Als je alles bij elkaar hebt gezocht begin je met een lus in het satijnkoord te maken. Ik vind 7 cm een fijne lengte voor de lus. Dit doe je simpel door er met beide koorden een knoop in te leggen zoals op de foto. Eventueel kan je de uiteinden van het satijnkoord even smelten met de aansteker zodat deze niet gaat rafelen als je aan het rijgen bent.


 

Nu gaan we alle kralen die we hebben uitgezocht aan het koord rijgen. Hier kan je tussendoor nog knoopjes tussen doen als je dit leuk vind.
Let op de maximale lengte van 22 cm!

 

 

Het belangrijkste komt nu, namelijk de clip er stevig aan vast maken.
Wat ik het mooiste vind is om het koord aan de achterkant van de clip door het gat heen te doen, hierdoor komt de knoop aan de achterkant van de clip. Aan de achterkant van de clip leg je om de twee koorden een dubbele knoop zoals op de tweede foto.


 

Als de knoop stevig vast zit gaan we het draad door de eerste 3 kralen vanaf de speenclip halen. Dit is even een priegelwerk en let op dat je niet door een kraal heen steekt met de naald.

 

 

Nu leggen we aan de andere kant van het speenkoord weer een dubbele knoop om de twee koorden heen. Als je hier een knoopje hebt zitten, let dan op dat de knoop die we nu gaan leggen boven de knoop die er al zit komt te zitten. De knoop mag best wel wat strak aan worden gespannen, hij komt dalijk in de kraal te zitten zodat alles goed vast zit.

 

Om de knoop nu in de kraal te krijgen gaan we weer met de naald en koorden terug naar de speenclip en trekken de koorden eruit. Hierdoor trek je voorzichtig de knoop in de kraal zodat deze stevig vast komt te zitten.
Als je zeker weet dat je al het koord door de kralen heen hebt getrokken knip je zo dicht mogelijk bij de kraal het overschot aan koord af. Als je het mooier vind kun je nu ook het zichbare afgeknipte koord weer een stukje in de bovenste kraal duwen om hem niet zichtbaar te maken.

 

Et voila! Je speenkoord is nu helemaal af en klaar om gebruikt te worden!

 

 


Wil je nou graag in plaats van een speen een knuffeltje of een flesje aan het koord hangen, meet dan eerst goed de omtrek van het voorwerp op om de grootte van de lus te bepalen. Eventueel kan je in plaats van een speenclip natuurlijk ook een speelhaak gebruiken, die zijn bijvoorbeeld wat draagdoek vriendelijker.

 

Shopping cart

No items in shopping cart.

Newsletter

Subscribe to our newsletter
Subscribe
© 2016 - 2024 Fezy's | sitemap | rss | ecommerce software - powered by MyOnlineStore